گواهینامه و نشان حلال چیست ؟

دستورالعمل های کلی بر غذای حلال:

استاندارد حلال – HALAL – توسط گروهی از کارشناسان استاندارد سازی سازمان کنفرانس اسلامی (OIC) و توسط کمیته فنی استانداردها و مؤسسه مترولوژی کشورهای اسلامی (SMIIC) در مورد مسائل مربوط به مواد غذایی حلال به تصویب رسیده است.
در این استاندارد، کلیه قوانین به احکام و باورهای معمول پذیرفته شده ی اسلام، بدون توجه به تغییرات در کشورهای مختلف اشاره می کنند.
با توجه به این نکته که غذاهای غیر حلال سالم نیستند، بنابراین استانداردهای کیفیت شامل ایمنی مواد غذایی و قابلیت ردیابی (برای تضمین ادعا) باید پیش شرط اخذ استاندارد ایزو باشد (نگاه کنید به مراجع قانونی).

دستورالعمل های کلی بر غذا  :HALAL

1. حوزه: 
این استاندارد الزامات اساسی را که در هر مرحله از زنجیره غذایی شامل تهیه و تولید، پردازش، مرتب سازی، تعیین، بسته بندی، برچسب گذاری، علامت گذاری، کنترل، بارگیری، حمل و نقل، توزیع، نگهداری و ارسال غذای حلال و همچنین بررسی محصولات بر اساس قوانین اسلامی را مورد بررسی قرار میدهد. 
تمام الزامات این استاندارد عمومی است و برای تمامی سازمان ها در هر زنجیره غذایی بدون توجه به اندازه و پیچیدگی قابل در نظر گرفته شده و قابل اجرا می باشد. این استاندارد تمامی سازمانهایی را که به طور مستقیم در یک یا چند مرحله از زنجیره تولید مواد غذایی دخیل هستند، شامل می شود.

2. مراجع قانونی :
اسناد ذکر شده زیر برای کاربرد استاندارد ایزو ضروری است و می بایست آخرین نسخه سند ارجاع شده (شامل هر گونه اصلاحیه) اعمال شود.
- Codex Stan 1: استاندارد عمومی برای برچسب زدن مواد غذایی بسته بندی شده
- Cac / Rcp 1: توصیه کد بین المللی از موارد عمومی رعایت اصول بهداشت و ایمنی مواد غذایی
- Cac / Rcp 58: کد جهانی بهداشت برای انواع گوشت
- ایزو  22000:  سیستم های مدیریت ایمنی مواد غذایی و الزامات هر سازمانی در زنجیره غذایی،
- ایزو 22005 : ردیابی در زنجیره غذا و مواد غذایی - اصول عمومی و الزامات اساسی برای طراحی و پیاده سازی سیستم.

3. اصطلاحات و تعاریف : 
برای تحقق اهداف این استاندارد میبایست، با شرایط و تعاریف زیر آشنا شد.
3-1: قوانین اسلامی :
 این بدین معنی است که خدا برای مسلمانان قوانینی را از طریق قرآن تصویب می کند، و پیامبر خدا و امامان به اجرای آنها می پردازد (سنت).

3-2 : غذای حلال :
 غذای حلال غذای حاوی نوشیدنی است که طبق قوانین اسلامی مصرف می شود و مطابق با الزامات ذکر شده در این استاندارد می باشد.

3- 3:  برنامه های پیش نیاز (PRP) 
شامل شرایط و فعالیت های اولیه لازم برای حفظ بهداشت محیط زیست در سراسر زنجیره غذایی مناسب برای تولید، انتقال و ارائه محصولات نهایی ایمن و غذای سالم برای مصرف انسان است.

3-3-1:  عمل تولید خوب (GMP)
اقدامات مربوط به پرسنل و بهداشت ساختمان به منظور اطمینان از تولید، نگهداری و توزیع غذای سالم.

3-3-2:  تمرین بهداشت خوب (GHP)
اقدامات انجام شده در مراحل زنجیره غذایی برای اطمینان از تأمین غذای سالم جهت مصرف.

3-4: ایمنی غذا :
مفهوم ایمنی غذا این است که غذا هنگام تهیه و یا خوردن ، به مصرف کننده هیچگونه آسیبی نرساند.

3-5 : زنجیره غذا:
تمام مراحل تولید مواد غذایی از قبیل پردازش، تولید، بسته بندی، ذخیره سازی، حمل و نقل، توزیع و عرضه به بازار، از مواد خام و منشاء تولید آن تا زمان مصرف را بررسی میکند. 

3-6 :  مکمل های غذایی :
مواد اضافه شده به مواد غذایی برای حفظ یا بهبود طعم و بوی و ظاهر آنها و یا استفاده به عنوان حلال در طول آماده سازی، مرتب سازی، پردازش، تولید، بسته بندی، حمل و نقل، ذخیره سازی برای استفاده به عنوان مواد خام یا مواد تکمیلی که ممکن است ارزش غذایی داشته باشد و باقی مانده و مشتقات آن نیز ممکن است در محصول نهایی بسته به تکنولوژی انتخاب شده یافت شود.

3-7:  زنجیره سرد:
رعایت مجموعه ای از ذخیره، توزیع و فعالیت های مشابهی که برای محصولات غذایی که نیازمند زنجیره ای سرد هستند و برای رعایت کیفیت اولیه خود از طریق زنجیره غذایی واجب می داند.

3-8:  غذای اصلاح شده ژنتیکی (GMF) :
مواد غذایی و نوشیدنی های حاوی محصولات (و / یا محصولات جانبی) از ارگانهای اصلاح شده ژنتیکی (GMO) را شامل می شود. انتقال ژن های دیگر گونه های زنده به یک منبع گیاهی، حیوانی و میکروبیولوژیک توسط فن آوری های اصلاح ژنتیکی و تغییراتی که در DNA مواد غذایی ایجاد می شود.

3-9: حیوانات آبزی :
حیوانات آبزی آنهایی هستند که در آب زندگی می کنند و نمی توانند در خارج آن زندگی کنند.

3-10 : حیوانات دوزیست : 
آن دسته از حیواناتی هستند که هم در آب و هم در خشکی زندگی میکنند.

4. محصولات و خدمات : 
محصولات و خدمات زیر تحت استاندارد حلال قرار میگیرند.
گوشت و محصولات گوشتی
  شیر و فراورده های لبنی
تخم مرغ و محصولات وابسته
غلات و حبوبات
  روغن و چربی های گیاهی و حیوانی
  میوه و سبزیجات و محصولات وابسته به آنها
  محصولات شکری و شیرینی جات
  نوشیدنی ها (نوشابه)
  عسل و محصولات آن
  مکمل های غذایی
  غذای اصلاح شده ژنتیکی (GMF)
افزودنی های مواد غذایی
  آنزیم ها
  میکرو ارگانیسم ها
مواد بسته بندی شده
  ماهی و محصولات ماهی
  اب


5. الزامات
منابع غذا به دوسته تقسیم می شوند: 

5-1: مواد غذایی با منشاء حیوانی

5 -1-1: حیوانات حلال گوشت: موارد زیر به عنوان حیوانات حلال گوشت در نظر گرفته می شوند:
 الف) حیوانات خانگی مانند گاو، گاومیش، گوسفند، بز، شتر، جوجه، غاز، اردک و بوقلمون.
 ب) حیوانات وحشی غیر شکاری مانند گوزن وگاو وحشی.
 ج) پرندگان غير پرورشی مانند کبوتر، گنجشک، بلدرچين، و شترمرغ.

5 -1-2: حیوانات غیر حلال گوشت : 
موارد زیر به عنوان حیوانات غیر حلال در نظر گرفته می شوند:
ای) خوک ها، سگ ها و فرزندان آنها.
بی) حیواناتی که به نام خداوند ذبح نمیشوند.
سی) حیوانات که طبق قوانین اسلامی کشتار نمی شوند.
دی) حیواناتی که خودشان جان خود را از بین میبرند.
ای ) حیوانات با دندانهایی که برای خشونت استفاده می شوند و یا از خود دفاع می کنند مانند خرس ها، فیل ها، میمون ها، گرگ ها، شیرها، ببر ها، گربه ها، شغال ها، روباه ها، سنجاب ها، مار ها، خرس ها و تمساح ها و غیره.
اف) پرندگان وحشی با چنگال هاي تيز مانند ، عقابها، کلاغ ها و جغدها.
جی)حیوانات سمی و موذی مانند عقرب ها، مارها، زنبورها، موش ها و دیگر حیوانات مشابه.
اچ ) حیواناتی که از نظر مارپیچ،  مانند مارمولک، حلزون، حشرات و سایر حیوانات مشابه در نظر گرفته می شوند.
آی) حیواناتی که ممنوع است در اسلام کشته شوند مانند خر.
ام ) هر عنصر مشتق شده از حیوانات غیر حلال، حلال نیست.
 5.1.2  حیوانات آبزی
الف) انواع ماهي ، ميگو از جمله محصولات حلال هستند. تمام حیوانات آبزی دیگر و محصولات مشتق از آنها  حلال می باشند  
ب) تمام حیوانات در آب سمی که برای سلامتی مضر هستند غیرحلال هستند، مگر اینکه مواد سمی و مضر آنها حذف شوند 
5.1.3 حیوانات دوزیست
تمام حیوانات دوزیست غیر حلال هستند.
5.1.4 مواد غذایی از گیاهان
گیاهان و محصولات آنها به جز گیاهان سمی و مضر حلال هستند، مگر اینکه مواد سمی و مضر حذف شوند.
5.1.5 خون و سایر مواد منشاء انسان یا حیوانی
تمام انواع خون و محصولات آن غیر حلال است.

هر مایع و اشیائی که از انفوزیون انسان یا حیوان مانند ادرار، جفت، استفراغ، هل، اسپرم و تخمک تخلیه می شود، حلال نیستند.

5.2 قوانین کشتار

5.2.1 الزامات برای کشتارحیوانات :
الف) حیوانی که باید کشته شود، باید یک حیوان حلال باشد.
ب) یک گواهی نامه باید توسط یک مقام دامپزشکی صادر شود که گواهی شود حیوانات کشته شده سالم هستند.
ج) حیوان که باید کشته شود باید در زمان کشتار زنده باشد. روش کشتار نباید باعث شکنجه شود.
د) اگر حیوانات از راه دور وارد شوند، ابتدا باید قبل از کشتار مجاز به استراحت باشند.
5.2.2 کشتارگاه
الف) کشتار باید توسط یک مسلمان بالغ باشد که از لحاظ ذهنی سالم باشد و به طور کامل قوانین و شرایط اساسی مربوط به کشتار حیوانات را درک کند.
ب) کشتارگاه باید گواهی کشتار را صادر کند که توسط یک مقام صلاحیتدار نظارت بر امور مربوط به بهداشت  و قوانین کشتار حلال صادر شود.
5.2.3 ابزار و ظروف کشتار
الف)خطوط کشتار، ابزارهای غذا و ظروف باید پاک شوند و فقط برای کشتار حلال استفاده شوند.
ب) ابزارهای کشتار مورد استفاده برای ذبح کردن باید تیز باشد و از فولاد (فولاد ضد زنگ) ساخته شود
ج) ابزار کشتار باید براساس تیزی لبه سنجیده شوند، نه براساس وزن 
د) استخوان ، ناخن ها و دندان ها نباید به عنوان ابزار کشتار استفاده شود.
5.2.4  مکان های کشتار
مکان های کشتار باید فقط به حیوانات کشتار حلال اختصاص داده شود و باید الزامات برنامه های پیشین را که در Codex CAC / RCP 1 یا ISO 22000 تعریف شده است، برآورده کند. شرایط فیزیکی مکان های کشتار باید الزامات قانونی ملی را برآورده سازند. موارد زیر باید ارائه شود:

الف) منطقه ورود حیوان باید دارای فضای مناسب برای بررسی های بهداشتی باشد.
ب) در ورودی یک منطقه کشتار ویژه، سیستم زنجیره ای غلتکی اتوماتیک یا دستکاری الکتریکی که برای بالا بردن حیوان استفاده می شود
ج) سیستم راه آهن اتوماتیک، متحرک یا دستی که مجهز به زنجیر غلتکی است، که جریان کار را دنبال می کند.
د) پلت فرم بارگیری ثابت یا متحرک و منطقه ورود مخصوصی برای گاو و گوسفند - بز، که به کارکنان کمک می کند، پوست کندن تسهیل شود.
ه) امکانات توزین
و) امکانات شستشوی لاشه (آب فشار، ترجیحا اتوماتیک)
ی) مخزن که در هر لحظه برای شستن، ضدعفونی کردن یا استریل کردن ابزارهای کثیف (چاقو، آویز و غیره) دارای آب گرم است، کوره های حاوی مایع ضد عفونی کننده 
ن)آب با فشار بالا برای تمیز کردن باید همیشه در دسترس باشد.
ر) مایعات ضد عفونی کننده مناسب باید همیشه در دسترس باشد.
5.2.5  بی حس کردن
a) تمام اشکال بی حس کردن و سکته مغزی (از دست دادن آگاهی) ممنوع است. با این حال زمانی که استفاده از شوک الکتریکی ضروری و مناسب باشد (مانند آرام سازی یا مقاومت در برابر خشونت توسط حیوانات)، مدت مجاز و مقدار شوک الکتریکی برای بی حس کردن باید مطابق با ضمیمه A این استاندارد باشد.
b) بی حس کردن (از دست دادن هوشیاری) مرغ ممنوع است، اما اگر لازم و مناسب باشد، شرایط زیر باید رعایت شود:
i  .طیور پس از بی حس شدن (از دست دادن هوشیاری) باید زنده بمانند و سپس عمل کشتار انجام شود 
ii جریان و مدت زمان شوک الکتریکی، اگر استفاده می شود، باید همانطور که در ضمیمه A مشخص شده است باشد
iii هر مرغی که قبل از کشتار می میرد، باید از چرخه حذف شود،
iv باید توسط انسان انجام شود
v. مقدار خون پس از کشتار نباید کاسته شود.

5.2.6 روش کشتار
5.2.6.1 روش کشتار حیوانات
علاوه بر بند 5.2.1، الزامات زیر اعمال می شود.
5.2.6.1.1 بررسی صحت حیوانات قبل از کشتار
علاوه بر کنترل پیش از موعد، الزامات زیر نیز اعمال می شود.
الف) حیوانات که باید کشتار شوند، باید توسط دامپزشک متقاضی پس از روش های بازرسی استاندارد بررسی شوند.
ب) حیواناتی که یک سوم بارداری خود را کامل کرده اند نباید کشته شوند.
5.2.6.1.2 تمیز کردن و شستن حیوانات
حیواناتی که برای کشتار فرستاده می شود باید از مدفوع، ادرار و خون  عاری باشند. حیوانات کثیف باید در مکان هایی که در دسترس هستند یا در مناطق جداگانه تمیز شوند. باید از کشتار حیوانات هنگام خیس بودن آنها جلوگیری شود.
5.2.6.1.3 جلوگیری از مخلوط کردن حیوانات مختلف
مراقبت های ویژه باید برای جلوگیری از مخلوط کردن گروه های مختلف حیوانات در هنگام انتقال آنها به حوضچه ها، تمیز کردن و انتقال به منطقه کشتار انجام شود.
5.2.6.1.4 هدایت حیوانات به کشتارگاه
الف) حیوانات که باید کشتار شوند باید توسط پرسنل مجرب از طریق یک راهرو با استفاده از روش های انسانی به محل کشتار هدایت شوند.
در انتهای راهرو باید حصول اطمینان شود از اینکه حیوانات در حال انتظار در مسیر از بین بردن کشتن آنها با کمک یک پرده متحرک یا سیستم پارتیشن جلوگیری می شود.
روش 5.2.6.1.5
الف) حیوان بعد از اینکه در سمت چپش به سمت قبله (جهت مکه) بلند شده یا قرار داده شود، کشتار می شود. مراقبت باید به منظور کاهش درد و رنج حیوانات انجام شود.
ب) در زمان کشتن حیوانات، کشتارگاه باید طسمعه "بسم الله" را که به معنای «به نام خداوند است» گفته شود و هیچ نام دیگری به جز خداوند ذکر نخواهد کرد؛ در غیر این صورت آن را غیرحلال می نامند. ذکر نام خداوند بر روی هر لاشه "Zabiha" است.
ج) کشتار باید فقط یک بار به هر حیوان انجام شود. " 
د) عمل کشتار حلال با یک برش بر روی گردن در یک نقطه به درستی زیر گلوتاتی سیب آدم) و پس از گلوتیس برای حیوانات گردن بلند شروع می شود.
ه) عملیات کشتار باید ترشحات (هالکوم)، مری (ماری) و هر دو رگهای کاروتید و رگهای ژولیک (وداژین)را تقویت کند تا خونریزی حیوانات را افزایش دهد. خونریزی باید خود به خودی و کامل باشد. 
5.2.6.1.6 بازرسی پس از مرگ از لاشه 
بازرسی پس از مرگ باید توسط یک دامپزشک مجرب انجام شود. قضاوت در مورد لاشه یا بخشی از لاشه باید طبق CAC / RCP 58 مطابق با شرایط ایمنی و بهداشتی صورت گیرد.
5.2.6.1.7  شستشو و مهر زدن لاشه
شستشو، خشک کردن، سرد کردن و انجماد باید با ابزار یا تجهیزات مناسب انجام شود. تمبر باید با استفاده از جوهر حاوی مواد غذایی حاوی مواد حاوی حلال انجام شود. دمای اتاق سرد باید حداکثر 4 درجه سانتیگراد باشد.
5.2.6.2 روش کشتار مرغ
علاوه بر بند 5.2.1، الزامات زیر نیز اعمال می شود.
5.2.6.2.1 پذیرش مرغ در کشتارگاه و انتقال آن به کشتار
مرغ های دریافت شده در کشتارگاه باید در کوتاه ترین زمان ممکن برای کشتار منتقل شوند.
5.2.6.2.2 بررسی سلامت مرغ قبل از کشتار
علاوه بر کنترل پیش از موعد، الزامات زیر نیز اعمال می شود.
الف) مرغی که باید کشته شود باید توسط دامپزشک متقاضی پس از روش های بازرسی استاندارد بررسی شود. آن دسته از طیوری که در معرض بیماری یا مظنون به بیماری قرار می گیرند، باید در ناحیه انزوا فورا حذف و یا جدا شوند و باید شرایط قانونی را رعایت کنند.
ب) مرغ های دریافت شده باید بازرسی شوند تا اطمینان حاصل شود که طیوری که در حال مرگ و یا مرده هستند وارد خط نمی شوند.

5.3  گوشت و محصولات گوشتی
a) گوشت مشتق شده از لاشه حیوانات حلال که در بند 5.1.1.1 مطابق با بند 5.2.6.1 و بند 5.2.6.2 تعریف شده، باید شرایط قانونی مندرج در بند 13 را برآورده سازند.
ب) افزودنی های مواد غذایی مانند نگهدارنده های مورد استفاده در محصولات گوشتی و گوشت نباید حاوی مواد غیر حلال باشد.

5.4  شیر و فراورده های لبنی
a) شیر و فراورده های لبنی مشتق شده از حیوانات تعریف شده در بند 5.1.1.1، حلال هستند.
ب) افزودنیهای مواد غذایی مانند رژیمی و ژلاتین نباید از محصولات غیر حلال تولید شوند.

5.5 تخم مرغ و محصولات تخم مرغ
الف) محصولات تخم مرغ و تخم مرغ به دست آمده از حیوانات حلال به عنوان تعریف شده در بند 5.1.1.1 و 5.1.2، حلال است.
ب) محصولات تخم مرغ نباید شامل مواد غیر حلال باشد.


5.6 محصولات غلات و حبوبات، روغنهای گیاهی و حیوانی و چربی ها، میوه ها و سبزیجات و محصولات آنها، محصولات قند و شیرینی
تمام مواد غذایی باید از پروتئین های حلال تولید شود.
5.7 نوشیدنی
الف) انواع آب و نوشیدنی های غیر الکلی، حالل هستند به جز مواردی که مسموم، سمی یا خطرناک برای سلامتی هستند.
ب) همه محصولات یا نوشیدنی هایی که حاوی الکل هستند، طبق قوانین اسلامی حتی برای اهداف پخت و یا درست کردن آب نبات ها ممنوع است.
ج) مکمل های غذایی مانند رنگدانه ها، نگهدارنده ها و غیره مورد استفاده در نوشیدنی ها نباید از مواد غیر غذایی و مواد غیر حلال تولید شوند.
5.8 عسل و محصول آن
الف) محصولات زنبور عسل (عسل، گرده زنبور عسل، ژله سلولي) مشتق شده از عروق جمع آوري شده توسط زنبور عسل از گياهاني كه براي سلامتي مضر نيستند، حلال هستند
ب) زنبور عسل که قسمت هایی از عسل را در بر می گیرد و اجزای غیر قابل اجتناب نیز حلال است.
5.9  مکمل های غذایی
مکمل های غذایی باید از منابع حلال مانند گیاهان یا حیوانات تهیه و یا تولید شوند و حاوی هیچ مواد غیر حلال باشند.

5.10  غذای اصلاح شده ژنتیکی (GMF)
5.10.1 ارگانیسم های اصلاح شده ژنتیکی (GMO) یا مواد تشکیل دهنده یا محصولات حاوی GMO نباید با استفاده از مواد ژنتیکی غیر حلال ساخته شوند.
5.10.2 GMF ها که توسط انتقال ژن های دیگر گونه های زنده به منبع گیاهی، حیوانی و میکروبیولوژیکی بوسیله فن آوری های اصلاح ژنتیکی تولید می شوند و تغییراتی که در DNA مواد غذایی تولید می شوند، برای تولید غذای حلال استفاده می شود. 


5.11 مکمل های غذایی
مکمل های غذایی به عنوان غذا در نظر گرفته می شوند. مکمل های غذایی که از مواد غیر حلال استخراج می شوند، حلال نیستند.

5.12 آنزیم ها
آنزیم هایی که به عنوان مواد خام، کمک پردازش یا محصول نهایی مورد استفاده قرار می گیرند باید از منابع حلال منشعب شوند و در برچسب ذکر شده باشند.

5.13 میکروارگانیسم ها
میکروارگانیسم ها مانند باکتری ها، قارچ ها، مخمرها، حلال هستند به جز آنهایی که از نظر سمی و یا خطرناک برای سلامتی هستند (بیماری های زا و سمی به انسان)
 میکروارگانیسم های مورد استفاده در تولید غذا یا مواد غذایی باید با استفاده از محیط کشت حایل تولید شود. عصاره مخمر یا سایر محصولات مشتق شده از آنها نباید از مخمر آبجو ساخته شود.

5.14 مواد بسته بندی
الف) مواد بسته بندی نباید از هیچ ماده ی غیر حلال ساخته شود.
ب)در تهیه، پردازش یا تولید مواد بسته بندی نباید از تجهیزاتی که آلوده به مواد غیر حلال هستند استفاده شود.
ج) در طول آماده سازی ؛ پردازش، ذخیره سازی یا حمل و نقل؛ باید از نظر فیزیکی از هر غذای دیگری که نیازهای مندرج در ماده (a) یا (b) را برآورده نمی کند، یا سایر مواد غیر حلال جدا شود.
د) مواد بسته بندی نباید شامل موادی باشند که برای سلامتی انسان خطرناک است.


5.15 سایر محصولات
محصولاتی که در موارد فوق (بند 5.3 تا 5.14) نیستند نباید از مواد غیر حلال تولید شوند و نباید با الکل تولید شوند.
5.16  خدمات و امکانات غذایی
تمام خدمات و امکانات غذائی، اگر شرایط زیر را داشته باشند، حلال است
الف) اگر آنها فقط برای محصولات و گروه های محصولی و موادی که مطابق مفاد ماده 5 هستند، استفاده شوند.
ب) اگر ابزار و وسایل مورد استفاده در تولید و فروش محصولات فقط برای غذای حلال استفاده شود
د) در هر شرایطی مجاز به تولید نوشیدنی های الکلی نیستند.

6 فرآوری مواد غذایی
تمام غذاهای فرآوری شده حلال است اگر شرایط زیر را برآورده سازد:
الف) محصولات یا مواد تشکیل دهنده حاوی منابعی هستند که توسط قوانین اسلامی غیرحلال نباشند.
ب) در محصولات هیچ مواردی که توسط قوانین اسلامی به عنوان غیر حلال تعیین می شود نباشد.
ج) محصول یا مواد تشکیل دهنده آن باید ایمن باشد.
د) تهیه، پردازش یا تولید محصول با استفاده از تجهیزات و تاسیساتی که آلودگی با مواد غیر حلال دارند نباشند
ه) در طی آماده سازی، پردازش، بسته بندی، ذخیره سازی یا حمل و نقل آن بایستی از هر ماده غذایی غیر حلال جدا باشند.


7 ماشین آلات، ، خطوط تولید
الف) ماشین آلات، ظروف، خطوط تولیدی مورد استفاده برای پردازش غذای حلال نباید برای تولید مواد غیر حلال استفاده شده باشند و فقط برای غذای حلال استفاده شود.
ب) در صورت تبدیل خط تولیدی آلوده شده توسط هر محصول غیر حلال به خط تولید حلال، آن باید بر اساس قوانین بهداشتی و بهداشتی شسته شود و تمیز شود. پس از تبدیل، خط تنها برای غذای حلال استفاده شود. تکرار در تبدیل خط غیر حلال و بازگشت به خط حلال مجاز نمی باشد.
ج) روغن های مورد استفاده در تعمیر و نگهداری ماشین ها و دستگاه هایی که با مواد غذایی تماس می گیرند نباید حاوی هیچ ماده غیر حلال باشند.

د) اندازه گیری و آزمایش دستگاه هایی که در فرآیند مورد استفاده قرار می گیرند که کیفیت محصول یا سلامتی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد باید کالیبراسیون شود.

8 ذخیره، خدمات و حمل و نقل
الف) همه غذاهای حلال که ذخیره و به فروش می رسند , در حین حمل و نقل باید دسته بندی شده و به عنوان محصول حلال علامت گذاری شوند تا در هر مرحله از مخلوط یا آلوده شدن با مواد غیر حلال جلوگیری شود.
ب) حمل و نقل باید با ماهیت محصول سازگار باشد. وسایل نقلیه حمل و نقل باید شرایط بهداشتی را برآورده کنند.

9  بهداشت و ایمنی مواد غذایی
الف) بهداشت و ایمنی غذا در تهیه غذای حلال ضروری هستند.
ب) تهیه، پردازش، بسته بندی، حمل و نگهداری غذای حلال باید در شرایط بهداشتی Codex CAC / RCP 1 و سایر معاهدات مربوطه و دیگر استانداردهای بین المللی مطابقت داشته باشد.
ج) مواد شیمیایی و مواد مورد استفاده باید از نظر بهداشتی مناسب باشند
د) همه اقدامات ایمنی مواد غذایی باید اعمال شود. 

10 تأیید و اعتبار
10.1 اعتبارسنجی و تایید روشها
بازرسی ها و آزمایشات انجام شده برای ارزیابی منابع و محتوا های غیر حلال باید مطابق با روش های بازرسی و آزمایش که براساس روش های معتبر و تایید شده که در سطح ملی یا بین المللی انجام می شود انجام شود.
10.2 تأیید فرآیندها و تایید محصول
الف) فرایندهای تولید مواد غذایی حلال، مطابق با استانداردهای بین المللی مربوطه مورد تایید قرار میگیرند، و محصولات غذایی حلال باید با روشهای مندرج در بند 10.1سازگار باشند
ب) بسته بندی باید مطابق با شرایط برچسب گذاری شده در بند 12.1.2 باشد

11 شناسایی و ردیابی
الف) در صورت لزوم، غذای حلال به وسیله مناسب در طول کل فرآیند تولید شناسایی می شود. وضعیت مواد غذایی حلال باید با توجه به الزامات نظارت و اندازه گیری مشخص شود.
ب) در صورتيکه رديابی مورد نياز باشد، محصول بايد کنترل شود و شناسايی منحصر به فرد محصول ثبت شود.
ج) ISO 22000، ISO 22005 یا Codex CAC / RCP 1 اصول و الزامات اساسی برای طراحی و پیاده سازی یک سیستم پیگیری غذا برای غذای حلال را ارائه می دهد. این الزامات می تواند توسط یک سازمان در هر مرحله از زنجیره غذایی اعمال شود.

12 معرفی به بازار
الف) همه غذاهای حلال که ذخیره و به فروش می رسند، باید دسته بندی شده و دارای برچسب حلال باشند.
ب) غذای حلال باید در هر مرحله جدا شود تا از مخلوط شدن یا آلوده شدن با مواد غیر حلال جلوگیری شود.
12.1 بسته بندی و برچسب زدن
12.1.1 بسته بندی
الف) غذای حلال باید با استفاده از مواد بسته بندی که مطابق بند 5.14 مطابقت دارند بسته بندی شوند.
ب) فرایند بسته بندی باید به شیوه ای تمیز و بهداشتی و در شرایط بهداشتی مناسب و درجه حرارت ایمنی و کیفیت محصول انجام شود.
ج) لاشه باید به طور مناسب در بسته های تمیز، جدید، صاف و بی بو بسته بندی شود که هیچ کدام بر کیفیت و ایمنی گوشت تاثیر نگذارد.
12.1.2 برچسب گذاری
12.1.2.1 علاوه بر الزامات مندرج در ISO 22000 یا Codex CAC / RCP 1 و CODEX STAN 1 برچسب هر بسته باید خوانا باشد یا برچسب باید حاوی اطلاعات زیر باشد.
الف) نام محصول
ب) لیست مواد تشکیل دهنده
ج) تاریخ انقضا،
د) محتوای خالص بیان شده در سیستم متریک (واحد SI)،
ه) نام و آدرس سازنده، وارد کننده و / یا توزیع کننده و علامت تجاری
ی) شماره کد شناسایی تاریخ و / یا تعداد دسته ای از تولید برای ردیابی،
ن) کشور مبدأ
و) دستورالعمل استفاده، در صورت لزوم
ر) اگر هر محصول غذایی حاوی چربی ها، مشتقات گوشتی یا عصاره ها مانند ژلاتین و سدیم باشد، این محتویات منشاء حیوانی باید در برچسب محصول اعلام شود
ز) اگر یک محصول غذایی حاوی GMO باشد، این واقعیت باید صریحا بیان شود.
ل) هنگام استفاده از علامت حلال، مجوز و شماره گواهی باید بر روی محصول قرار داده شود.
ع) ماهیت محصول (خشک، تازه، یخ زده، دودی و غیره)
غ) انواع ماهي، ميگو و از جمله محصولات آنها بايد به درستي به عنوان "آبزیان" برچسب زده شود. تمام حیوانات آبزی دیگر، از جمله محصولات آنها باید به درستی به عنوان "ماهی غیر ماهیگیری و غیره" برچسب گذاری شوند.
12.1.2.2 برای محصولات گوشتی اولیه، علاوه بر الزامات مندرج در ISO 22000 یا Codex CAC / RCP 1 برچسب یا علامت همچنین باید اطلاعات زیر را ذکر کنید:
الف) تاریخ کشتار
ب) تاریخ پردازش
ج) شماره گزارش بهداشتی دامپزشکی / گواهینامه حاوی اطلاعات مربوطه در مورد لاشه.
د) تمبر باید ضمانت محرمانه باشد و جوهر نام تجاری باید پایدار و از مواد غذایی باشد
ی) هر لاشه (سرد یا یخ زده) بسته نهایی از قطع گوشت ویژه باید توسط گواهی رسمی سازمان مجاز و توسط شخص مجاز به منظور نشان دادن اینکه آن کشتار تحت نظارت این مقام دارای صلاحیت قرارگرفته است.
ن) هنگام استفاده از مارک halal، مجوز و شماره گواهی باید بر روی محصول قرار داده شود.
13 الزامات قانونی
این محصول در جنبه های دیگر باید مطابق با قانونی که در حال حاضر در کشور اجرا می شود باشد .

مزایای اخذ ایزو چیست ؟

به صورت کلی مزایای زیادی را می تواند برای اخذ گواهینامه ایزو بر شمرد ، هر سازمان بنا بر نوع گواهینامه ای که قصد دارد اخذ نماید بخشی از فرآیندهای سازمانی خود را بهبود می دهد.این کار با کمک شرکت مشاور ایزو انجام می گیرید و با ممیزی های مستمر ادامه می یاید.

درباره گواهینامه های ایزو

ایزو یک سازمان بین المللی مستقل و غیر دولتی است که دارای 162 سازمان استاندارد ملی است. دبیرخانه مرکزی این سازمان در ژنو سوئیس می باشد و کشور ایران نیز یکی از اعضای این سازمان می باشد. در حقیقت کلمه ISO مخفف عبارت International Organization for Standardization می باشد که به معنای سازمان بین المللی استاندارد سازی می باشد.اخذ گواهینامه ایزو یکی از

HSE-MS ایمنی و بهداشت شغلی

HSE-MSبیان کننده دو استاندارد سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای OHSAS18001 و سیستم مدیریت زیست محیطی ایزو 14001 می باشد.در زمینه بهداشت شغلی ، ایمنی و محیط زیست ، از دهه های قبل ، برخی شرکت های بین المللی به ویژه در صنایع نفت، اقدام به تدوین استاندارد های کاربردی نمودند

اهمیت اخذ انواع ایزو

امروزه اخذ استانداردهای ایزو بسیار حائز اهمیت می باشد تا آنجا که شرط بسیاری از مبادلات بازرگانی در سطح بین المللی می باشند. این سازمان به ترویج بین المللی استانداردهای صنعتی و اقتصادی می پردازد تا تبادلات صنایع و حرفه های مختلف را در یک راستا هماهنگ سازد.

اخذ ایزو 9001

ما قصد داریم یک راهنمای مفید در ارتباط با اخذ گواهینامه ایزو 9001 و دلیل اهمیت این گواهینامه در این قسمت به شما ارائه دهیم. ایزو 9001 یکی از مهم ترین استاندارد های موجود در زیر مجموعه ISO 9000 است. Quality Assessment Lia یک گواهینامه معتبر تحت اعتبار ASCB هست، بنابراین قبل از اینکه شما شروع به کار کنید، با ما در ارتباط باشید تا بتوانید به شما کمک کنیم تا شرایط لازم برای اخذ گواهینامه ایزو و دستیابی به صدور گواهینامه معتبر ISO 9001 را داشته باشید.

شرایط تمدید گواهینامه ایزو

قطعا اهمیت اخذ گواهینامه ایزو برای مشاغل بر هیچ کس پوشیده نبوده و هر ارگان ، سازمان یا شرکتی به منظور رشد و پیشرفت در حرفه خود و همچنین افزایش میزان رضایت مشتری نیاز به اخذ ایزو دارد.مراحل اخذ گواهینامه ایزو شامل انجام دستورالعمل هایی است که منجر به بهبود کیفیت مشاغل و در نهایت به رشد و پیشرفت سازمان منجر خواهد شد. اما آنچه که مطرح می باشد این است که پس از اخذ گواهینامه ایزو بایستی به این موضوع توجه شود که این گواهینامه به صورت مادام العمر اعتبار نداشته و همانند سایر گواهینامه ها دارای تاریخ اعتبار می باشد.