ایزو سازمان استاندارد سازی بین المللی است و شرکت ها برای اخذ ایزوهای مختلف بنا به نیاز خود و دامنه فعالیت و تولیداتشان، از این سازمان اقدام می نمایند.
امروزه اخذ ایزو بسیار حائز اهمیت می باشد تا آنجا که شرط بسیاری از مبادلات بازرگانی در سطح بین المللی می باشند. این سازمان به ترویج بین المللی استانداردهای صنعتی و اقتصادی می پردازد تا تبادلات صنایع و حرفه های مختلف را در یک راستا هماهنگ سازد. سازمان بین المللی استاندارد سازی یک سازمان غیردولتی می باشد و به دلیل اینکه استانداردهای آن تبدیل به قانون می شود از اکثر سازمان های دولتی قدرت بیش تری دارد. ایزو مجموعه ای از توسعه دهنده استانداردها است که کلیه فعالیت های تولیدی و خدماتی را شفاف سازی می کند. به نحوی که تمامی مراحل کار برای تولید کننده و مصرف کننده مشخص باشد. ایزوها انواع مختلف دارند هرکدام از ایزوها بیانگر معنی خاصی هستند.
ایزو 9000 سیستم مدیریت کیفیت را مورد بررسی قرار می دهد. اخذ ایزو 9001 بر هشت پایه اصلی نهادینه شده است.
امروزه بسیاری از سازمان ها به اخذ ایزو نیاز دارند و مهم ترین بخش از استاندارد شدن و کیفیت کالاها در سطح جهانی می باشند.
اخذ ISO 9001 ( سیستم مدیریت کیفیت )، بدین معنی ست که سازمان تولید کننده آن کالا از نظام کیفی خاصی برخوردار می باشد. کلیه سازمان ها و شرکت هایی که مدیریت کیفیت را پایه اصلی شرکت خود قرار داده اند و قصد دارند فعالیت هایشان را در سطح وسیع و بین المللی نظم دهند به اخذ ایزو 9001 نیاز دارند. این گواهی نشان می دهد که سیستم مدیریت کیفی مطابق با نیاز مشتری بنا شده است.
اخذ ایزو 22000 تمام خطراتی که احتمال وقوع آن ها در فرآیند صنایع غذایی آن شرکت وجود دارد را شناسایی و آنالیز می کند تا محصول مورد نظر قابل عرضه با کیفیت مناسب باشد. تمامی شرکت هایی که چه به طور مستقیم و چه به صورت غیر مستقیم با مواد غذایی سر و کار دارند، به اخذ ایزو 22000 نیاز دارند.
اخذ استاندارد 18001 جهت مدیریت ایمنی و سلامت شغلی و بهداشت حرفه ای کاربرد دارد و به مجموعه این امکان را می دهد تا خطرات احتمالی را کنترل کند و ریسک خطر را کاهش دهد. اخذ این استاندارد دربردارنده معیارهای ایمنی است که برای مدیریت ریسک و ارتقای عملکرد سیستم ایمنی شغلی به کار می رود.
اخذ استاندارد HACCP برای سازگاری سازمان تولید مواد غذایی با قوانین بین المللی استاندارد غذایی است و تمامی خطرات و نقاط بحرانی را در طول پروسه تولید، عرضه و مصرف و کلیه بیماری های ناشی از مصرف تولیدات را مورد بررسی قرار می دهد.
اخذ استاندارد ایزو به ارتقای سیستم مدیریت شرکت ها کمک می کند و راهکارهایی را جهت بهبود سطح کیفیت ارائه می دهد. به رفع نواقص در مجموعه کمک می کند و اعتماد و اطمینان را هم درون مجموعه و هم در قبال خریداران و مصرف کنندگان بالا می برد. از دوباره کاری ها جلوگیری می کند و هزینه ها را کاهش می دهد. همچنین توان رقابت را در سطح بازار بالا می برد.
نگه داری سیستم ایزو سخت تر از اخذ ایزو است. پس از اخذ ایزو به منظور افزایش آگاهی می بایست جلسات آموزشی ترتیب داده شود. همچنین باید در سیستم مدیریتی بازنگری شود و اقدامات لازم انجام شود. تمام استانداردهای صادر شده مدت سه سال اعتبار دارند و در طول این دو سال انجام ممیزی های مراقبتی الزامی می باشد.