5s یا نظام آراستگی محیط کار


 5S نام یک روش سازمانی در محل کار است که از لیستی از پنج کلمه ی ژاپنی استفاده می کند
: seiri، seiton، seiso، seiketsu و shitsuke.که همه انها با حرف S شروع می شوند.
این روش نحوه سازماندهی فضای کاری برای کارآیی و بهره وری را با شناسایی و ذخیره سازی مورد استفاده قرار میدهد.
شرکت های غربی قبل از درخواست یا اجرایی کردن فرایندهای خود، از مفاهیم اساسی 5S ،استفاده می کردند.

5S چیست؟

5S یک ابزار ساده  کارآمد و ایمن برای افزایش بهره وری شما  وجهت سازماندهی و تمیزی محل کار خود میباشد
یکی از مهمترین عوامل 5S این است که باعث می شود مشکلات بلافاصله آشکار شود. 5S یک فرآیند تیمی است و باید توسط افرادی که در منطقه کار می کنند ، انجام شود 

5s نظام آراستگی محیط کار

مفهوم 5S

این پنج مرحله متمایز (با توضیحات انگلیسی) هستند؛
5S Seiri؛ مرتب سازی، پاک کردن، طبقه بندی
5S Seiton؛ راست کردن، ساده کردن، تنظیم به صورت، پیکربندی
5S Seiso؛ جارو کردن، درخشش، اسکراب، تمیز کردن و چک کردن
5S Seiketsu؛ استاندارد سازی، تثبیت، سازگاری
5S Shitsuke؛ حفظ، نظم و انضباط خود، سفارشی و تمرین
و برای تکمیل، برخی از شرکت ها یک بخش ششم ( 6S ) ایمنی را اضافه می کنند، اگر چه به نظر ما این باید بخشی جدایی ناپذیر از مراحل 5S نه یک مرحله جداگانه در خود باشد.

5 C & CANDO :

موارد مطرح شده در ذیل به عنوان جایگزین برای 5S ذکر شده اند.
5S در بعضی موارد با عنوان 5C شناخته شده است که واژه ی C جایگزین واژه های S شده است.  
موارد مطرح شده در 5S شامل موارد زیر است:
• پاکسازی 
 • پیکربندی
• تمیز کردن و چک کردن
• مطابقت 
• پایداری  می باشد.

موارد مطرح شده در CANDO نیز شامل موارد زیر می گردد:

•  پاک کردن
• ترتیب دادن
• عصبانیت  
• نظم و انضباط 
• بهبود مستمر 


تعریف 5S  : 

در زیر هر مرحله از فرآیند 5S توضیح داده شده و با تعاریف آن آشنا می شویم.

5S Seiri  یا پاکسازی :
 5S Seiri یا مرتب سازی اولین گام در فرآیند 5S می باشد، که توضیح آن عبارتست از مرتب سازی اختلافی اقلام از یکدیگر در محیط کار که در واقع امری بسیار مهم و مورد نیاز است. این مرحله به تیمی نیاز دارد که بتوانند تمام مواردی که بطور آشکار به محیط کار تعلق ندارند را حذف کنند و فقط مواردی را که برای پیشبرد پروسه های مورد نظر مورد نیاز است را نگهداری کنند.

5S Seiton یا مرتب کردن یا پیکربندی )ساماندهی به ترتیب) :
  5S Seiton یا مرتب کردن، فرآیندی است که پس از حذف اقلام مازاد بر روی اقلام مانده میبایست اجرایی نمود و آنها را با استفاده از اصول ارگونومیک به نحو موثری نظم بخشید  تا جائیکه این اطمینان حاصل شود که هر جنس یا کالا مکان مشخصی دارد و همه چیز در جای خودش قرار گرفته است.

5S Seiso یا Sweep / shine :
منظور از 5S Seiso تمیز کردن کامل محیط ، ابزار، ماشین آلات و تجهیزات دیگر میباشد تا این اطمینان حاصل شود که همه چیز به وضعیت تقریبا جدید رسیده است. با اجرای این مرحله از فرآیند 5S , اطمینان حاصل می شود که هرگونه عدم انطباقی از بین رفته است.  


5S Seiketsu یا مطابقت :
  منظور از 5S Seiketsu یا استاندارد سازی، تضمین این است که آنچه که ما در سه مرحله اول از فرآیند 5S انجام داده ایم استاندارد شده است .

5S Shitsuke یا پایداری و ثبات :
  منظور از مرحله نهایی فرایند 5S ، حفظ ، پایداری و ثبات مراحل انجام شده قبلی می باشد تا این اطمینان حاصل شود که فرآیند 5S به طور مداوم جهت بهبود مراحل کار در سازمان اجرائیست. 5S باید بخشی از فرهنگ کسب و کار و مسئولیت هر فرد در سازمان باشد.

 اخذ گواهینامه HSE

استاندارد ایزو HSE اصولی را تعریف می کند که با انجام و اجرای آنها، فعالیت سازمانها در سراسر جهان با توجه به رعایت دستورالعملهای بهداشت و ایمنی و زیست محیط انجام میپذیرد. سیستم انحصاری HSE نظامی برای مدیریت ساختار سازمانی
ادامه مطلب

 تفاوت بین ایزو 9000 و ایزو 9001 چیست؟

ایزو 9000 جزء خانواده استاندارد است و یک سیستم مدیریت کیفیت را توصیف می کند و ایزو 9001 نیز حاوی الزامات سیستم مدیریت کیفیت می باشد. عموما شرکت ها برای اخذ ISO 9001 اقدام می کنند.
ادامه مطلب

 هزینه مشاوره ایزو

هزینه مشاوره ایزو وابسته به عوامل متعددی است ، گذشته از این ها اخذ گواهینامه ایزو و رعایت استانداردهای مورد نیاز برای صدور گواهینامه نیز شامل هزینه های جداگانه ای می شود.گستردگی هزینه های مربوط به مشاور ایزو آنقدر زیاد است که نمی توان بدون شناخت و بررسی عوامل موثر ، مبلغ دقیقی برای آن اعلام کرد.
ادامه مطلب

 گواهینامه نشان حلال

استاندارد حلال – HALAL – توسط گروهی از کارشناسان استاندارد سازی سازمان کنفرانس اسلامی (OIC) و توسط کمیته فنی استانداردها و مؤسسه مترولوژی کشورهای اسلامی (SMIIC) در مورد مسائل مربوط به مواد غذایی حلال به تصویب رسیده است.
ادامه مطلب

 گواهینامه ایزو 22000:2005

ایزو 22000 یک استاندارد بین المللی شناخته شده است که به طور سیستماتیک ایمنی مواد غذایی را در هر زنجیره تأمین می کند. ایزو 22000 شامل
ادامه مطلب

 گواهینامه ایزو 27001:2013

ایزو 27001 قسمی از استاندارد خانواده ایزو 27000 استاندارد سیستم مدیریت امنیت اطلاعات است که در سال ۲۰۰۵ توسط سازمان بین المللی استانداردها ( ایزو) و کمیسیون برق بین‌المللی است.
ادامه مطلب